El Poble

EL POBLE

Bítem és un poble adscrit al municipi de Tortosa, situat a la comarca del Baix Ebre, a la marge esquerra del riu Ebre, amb una altitud de 19 metres sobre el nivell del mar i a uns 5 quilòmetres del nucli de Tortosa.

Des de la ciutat de Tortosa, entre els encimbellats castells i el riu, en direcció nord i contra el sentit de les aigües, deixant a la dreta les muntanyes i a l'esquerra el riu, es camina per l'horta de Pimpí i passant per la Capella dels Reis, s'arriba a Bítem.

El focus originari de Bítem es clavava en el mateix riu i ve a centrar el sector que deixa l'Horta de Pimpí al sud i al nord fins a Tivenys. Bítem naixia sobre l'estrep de muntanya que es clavava en l'antic riu.

Ningú no sap l'origen del topònim, no sabem què vol dir Bítem. Ha estat dit moltes vegades que procedeix de Beni-Tem com a nom d'una família de la Tortosa mora. Pot ésser, com també pot ésser que la veu sigui una adaptació d'una altra veu anterior, llatina o ibera.

El 17 d'octubre de 1154 el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV donava Bítem a Jofre, el primer bisbe de la Tortosa conquerida. Segons les notícies documentals i l'especulació, es creu que el lloc de Bítem havia estat una residència dels reis moros de Tortosa.

Amb el suport de:


EMD de Bítem , Tots els drets reservats - Normes de privacitat - Qui som?